måndag 9 januari 2012

Sverker pratar socker och fett

Har precis sett Sverkers Stora Strid som ikväll pratade om socker och fetma, och lite om fett.
Du som såg programmet - vad tyckte du?

Övergripande gjordes kopplingen att socker gör oss feta och att det blir bättre med mer idrott i skolan och ansvarsfulla föräldrar. Det var mixat i leden gällande skatt på socker och/eller fett eller inte.

I början berättade en ung till synes vältränad kille om att han har svårt att hålla sig ifrån socker "kan inte sluta..." att han drack väldigt mycket läsk. Han tyckte själv att det var bra att han drack mjölk också. Sverker berättade informativt att en normalsvensk dricker 91 liter läsk per år.

Martin Ingvar, professor, pratade om metabola sjukdomar, och hur sockerkickar gör att man vill ha mer. Jag gillade uttrycket "socker är distinkt onödigt".

Camilla Näslund, tillfrisknande sockerberoende fick gott om tid en bit in i programmet och det var väldigt bra. Hon berättade hur hon drogat på socker, att socker gjorde henne hög, hur hon fick enorma rus. Hon släpper sin bok "en stor kvinna" under 2012 (hon har tappat drygt 40 kg sedan maj förra året, en makalös prestation). Camilla berättade hur hon kunde köpa hem två fulla kassar med mat/socker från ICA och låsa in sig själv och äta. Hur hon genom att tillfriskna hittat sig själv på insidan .

Därefter gjorde Göran Greider entré. Han var som vanligt underhållande och ställde intressanta motfrågor till de andra gästerna, och kom med inspel. Han beskrev sig själv som "nykter idag". Och sa att "Våra kroppar är främligar i samhället vi byggt. Det är ett socialt samhällsproblem."

Sedan behandlades butikers placering av godis och sötsaker. En man i ett inslag sa "det finns något som heter eget ansvar. Det finns ingen som tvingar mig". Den personen tillhör garanterat grupp 1 eller 2 när det kommer tillförhållningssätt till stimuli/beroende. En sådan person kommer aldrig förstå hur en beroendehjärna fungerar. Han hänvisade också till den stora fruktavdelningen. Fruktos är en drog för en sockerberoendehjärna.

Sedan kommer en av de mest intressanta och skrämmande meningarna i hela programmet. Kjell Edlundh som representerar COOP Nord säger att deras besökare har två problem som behöver lösas när de kommer till butiken. Middag och frukosten dagen efter. När kunden löst sina problem vill de ha belöning. Då står godiset där och väntar. Han pratar om belöning!!! Han tycker att de kompenserar sitt icke-befintliga dåliga samvete genom att erbjuda barnen en gratis banan vid fruktavdelningen... Och en ursäkt ytterligare är att godis är så snatteribegärligt att det är bra att uppsikt vid kassorna, fler folk fär.

Den andra ytterst intressanta kommentaren kommer från Mats Kalla, ICA-handlare, som bestämt sig för att sluta sälja tobak i butiken. "På grund av varningsmärkningen". På frågan varför han fortfarande säljer sockerprodukter svarar han "det finns inga varningstexter på d eprodukterna. Om det kommer, tar jag bort de produkterna också". Bra Mats! Det kommer att komma. Det är bara en tidsfråga.

Flera återkommer till "komsumenten väljer själv". Den som uttrycker något sådant har ingen aning om vad beroendesjukdomen är och hur starkt den kidnappar våra hjärnor när vi är aktiva.
Konsumentministern (som också är EU-minister) Birgitta Olsson pratar om samspel mellan handel och konsiment. Vikten av skolidrott, och att föräldrar sätter gränser i barnuppfostran.

Claude Marcus - fetmaforskare, tycker med all önskvärd tydlighet att vi ska införa både socker- och fettskatt. Det är inte bra att fyraåringar kan plocka godis i butik. Det krävs hårdare regler och rekommendationer. VDn för Svensk Dagligvaruhandel, slår sig fri och säger att "vi kan inte bestämma hur handlarna ska placera varor". men säger samtidigt att "branschen skulle ställa in sig i ledet om det kom ett beslut. Men det år en stor uppgift att enas."

Göran Greider får frågan om vem man ska gå på - handeln eller politikerna. Göran tycker att krav ska ställas på politikerna eftersom handelns uppgift är att tjäna pengar, inte ta ansvar för människors hälsa. Martin Ingvar menar att det stora problemet är att den totala kolhydratbelastningen är en mycket större fråga. Jag håller verkligen med honom.

VDn för Svensk Dagligvaruhandel försöker göra ett inlägg och pratar om nyckelhål.
Dessutom medverkar en representant för Överviktigas Riksförbund, några privatpersoner, Maj-Lis Hellenius, livsstilsprofessor, Annette Jansson från Livsmedelsverket.

Deras budskap innefattar träning och ännu mera träning, att inte banta utan att tänka på hälsan, och att inte avstå helt och hållet. "Kvalitet, inte kvantitet". Något som är helt omöjligt för mig som beroendesjuk. På frågan varför vi blir tjocka svarar Maj-Lis "tallrikarna har blivit större". Claude svarar "onyttig mat har blivit billigare och nyttig mat har blivit dyrare. Tillgängligheten blivit betydligt större".

Sen kommer den tredje meningen som verkligen påverkar mig. Sverker berättar personligt om hur kan plockat bullar ur frysen när ingen sett och att han gömt bullar i bokhyllan. Han ber Maj-Lis förklara varför han gör så, men det kan hon så klart inte. Hon är inte beroendeexpert. Sverker frågar Martin Ingvar om det beror på dålig karaktär. Martin berättar om vår medvetande och vårt inre drivsystem. Att vi kan ha ett ätbeteende mot socker som vi inte kan styra. Kalorirestriktoner fungerar dåligt. Vårt inre system jagar oss att få i oss kalorierna.

Programmet tittar mot Danmark och deras skatt på socker och fett och gästerna debatterar för och emot. Birgitta är emot skatt och pratar istället gröna nyckelhål, operationer och skolidrott. Tänk så fel hon har. Jag väljer att hoppas på att hon inte menar att barn ska opereras mot fetma. Det bästa hon säger är att skolbespisningen behöver uppdatera kost så att den följer forskningen. Clade vill verkligen få till skatten. En skatteväxling så att man kan sänka skatt på frukt och grönt. Claude har antagligen ingen kunskap om Candida, som orsakas till största del av fruktos. Anette säger att om bara folk följde Livsmedelsverkets råd så skulle allt bli bättre. Men konkurrensen är stenhård. Läsk är billigare än mjölk. Och reklamen för fredagsmys sexigare än Livsmedelsverkets rekommendationer.
Martin Ingvar protesterar och säger att råden som Livsmedelsverket har innehåller för mycket kolhydrater. upp mot 60%. Det går inte att hålla vikten på deras rekommendationer. GO Martin!

Camilla Näslund för ett efterlängtat återspel i debatten och säger att debatten helt missar att det här är ett beroendeproblem och inte ett matproblem. Barn drogar på socker. Vi behöver klassa socker sockerberoende som alkoholberoende. GO Camilla! Claude gör ett patetiskt försök att säga att det inte är sant att barn blir hyperaktiva om socker, att finns inga studier om det. Birgitta säger att frågan är död politisk, men att den behöver komma upp på agendan.

Det är så klart bra att ämnet lyfts, men det visar också hur mycket okunskap som finns därute. Inte konstigt att vanliga människor blir förvirrade.

Du som såg programmet - vad tyckte du?

9 kommentarer:

Camilla Näslund sa...

Lycklig över att vi funnit varandras bloggar!
Jag vill verkligen träffa dig!
Bra film du gjort!
Kunde inte låta bli att dela det du skrivit!!
Kram Camilla

Anonym sa...

Bra att ni finns tjejer:)) Tack Gunilla för en jättebra blogg! Du gör ett fantastiskt jobb som gör skillnad för en massa människor som läser dig.
Mitt tack riktade sig även till Camilla som gjorde en toppen- insats i kvällens "Sverker"- program. Gunilla kan du länka till hennes blogg.
Stor Kram

Marita Hirschberg sa...

Jag tycker att forskare är helt otroliga, lika så läkare. Det finns hur mycket underlag som helst att socker är beroendeframkallande men det går liksom inte in. Fast hjärnforskaren, jag förstod dessutom att han skulle vilja komma in i debatten då läkaren sade att kolhydratsintaget som rekomenderas inte är för högt. Har studerat en hel del om hjärnan och de flesta forskare är överens om att socker, kolhydrats suget sitter just i hjärnan. Personer med andra störningar i hjärnan tex i den kemiska balansen kan vara mycket känslig mot kolhydrater.
Sorgligt nog pratar Birgitta Ohlsson i nattmössan helt enkelt då hon menar att man skall bearbeta barn och föräldrar. Antar man gör det redan när det gäller narkotika och alkohol. Skillnaden är att sockrad och fet mat är billigare än annan mat och därför köper alltför många den maten som dessutom ofta innehåller andra ämnen som glutamon vilket också är beroendeframkallande. Ansvaret tycker jag skulle ligga i att sätta tvån på att onyttig och ohälsosam mat skall kosta mer! Råvaror och rena produkter skall vara billigare att köpa än halvfabrikat som är proppade med socker. Dessutom skall man styra upp hur godis säljs och vart! Folkpartist är jag och vill inte ha förbud och annat som styr människor. Men jag anser man måste ta ett ansvar för folkhälsan även som politiker. Dessutom anser jag att det är helt galet att skräpmat skall få vara så billigt!
//Marita Hirschberg

Chruss sa...

Martin Ingvar var den enda behållningen tyckte jag - han verkar ha läst på och har inget tunnelseende som många andra forskare har.
Varför måste vi ha ett verk som säger till oss hur vi ska äta? De kan ju inte vara oberoende och sakligt pålästa och de når inte ut på rätt sätt.

ewa-christine sa...

Nu är det dax, dax att starta ett "sockeruppror" jag skriver på!!
Din bok är bra.......tack!

Livsstilskonsulten sa...

Tyvärr ett pinsamt dåligt program med en programledare som inte verkar påläst och mest intresserad av att provocera i gammal god Plus-anda. Det är synd, underlag för ett intressant och informativt program fanns.
Håller med om att enda ljuspunkten var Martin Ingvar, Camilla Näslund och representanten från Överviktigas Riksförbund.
I övrigt kändes det lite konstigt när t ex Claude Marcus i ena andetaget inte tyckte att vi skulle göra socker till den stora boven och i nästa andetag absolut vill ha skatt på fett och socker.
Tror personligen inte på några skatter, måste hitta andra vägar.
Jag tror heller inte att möblera om i butikerna kommer att göra en större skillnad, ett beroende är ett beroende och vill du ha din drog kommer du att hitta den vad den än är placerad.

Gunilla Sunnros sa...

CAMILLA - jag också! kontakta mig på gunilla@vittbegar.se så får vi kontakt.

ANONYM - tack för pepp" länkar till Camillas blogg i inlägget.

MARITA - tack för dina kommentarer.

CHRUSS - håller med dig.

EWA-CHRISTINE - tack för feedback!

LIVSSTILSKONSULTEN - tack för ditt inlägg.

Anonym sa...

Sockerberoende Camilla Näslund hade ju trots allt gjort en fetmaoperation också.
Det nämndes i programmet och står dessutom i det två hela sidors reportage om henne i gårdagens Västerbottens Kuriren.

Gunilla Sunnros sa...

ANONYM - jess det har hon gjort.