tisdag 27 december 2011

Tips från Sugar Chock Blog

Så här i jul- och nyårstider skickar Connie Bennett tips till hennes bloggläsare.
F R E E - fyra tips "to be FREE this holliday season".

Läs här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Gunilla! Tack för en fin blogg! Jag måste fråga dig, hur är det med alkohol och sockerberoende. Jag är inget fan av alkohol och dricker mycket sällan. Har varit strikt ifrån socker i 3mån, jag har ett beroende. Alkohol har jag aldrigt tyckt om så men dricker någongång ibland(ca4ggr) om året o blir lite lagom salongsberusad. När ja dricker planerar jag dagen så jag äter bra samt har med mig matlåda dit jag ska. Dricker mig aldrig superfull utan lite småberusad. Hur kan detta påverka mitt beroende? Ska jag skippa alkoholen totalt? Jag har inget problem o sluta dricka utan dricker enbart för att bli lite småberusad. Känns konstigt/tomt om jag aldrig mer ska kunna dricka med mina kompisar eller om jag är bjuden på fest (är 21år, så många fester till blir det ju) Undrar om jag kan dricka 4-5glad vin 3-4ggr om året.
Mycket info =)
Ta hand om dig!

Anonym sa...

Hej Gunilla.
Du kommer med nyheter av guld för en beroendeperson som jag.
Efter att ha sett din medverkan i Kvällsöppet där du sa att du sett smala personer ofta hetsades att äta mer än andra, så hajade jag till.
Så såg hela min barndom ut. Jag åt för 2 -3 personer och såg ut som ett stolpskott. Jag hade ett sockerschema varje dag för att få i mig så mkt sött som möjligt.
Jag ville inte se ut som en anorektisk.
Sedan kom morfintabletter, alkohol och andra droger in i mitt liv och beroendet blev ett snabbt faktum.
Jag kämpar idag med att hålla mig drogfri och då blir suget efter sött enormt.
Vi som får diagnosen beroende och sedan får hjälp i behandling etc får en väldigt luddig förklaring på vår 'sjukdom'.
Någon hjärnsjukdom har jag hittills inte hört talas om. Man säger att sjukdomen är mental, själslig och fysisk. Det där gör det hela mycket luddigt.
Jag vill veta hur det börjar, var det börjar.
Borde man inte jobba på att läka just den biten i hjärnan med något?

Jag vill veta allt om vårt beroende, för jag själv är totalt maktlös inför sjukdomen, det handlar inte om min dåliga karaktär.

Vh
Sophie
http://1000littlelies.blogspot.com/

Gunilla Sunnros sa...

ANONYM - tack för ditt inlägg. Alkohol triggar sockersug, även om alkohol inte är ett utlopp för alla beroendesjuka. Därför väljer de allra flesta från att avstå helt från alkohol, och det gör jag med. Blotta risken att utveckla ett nytt utlopp och/eller trigga mitt redan befintliga sockerberoende - det är inte värt det. Hejar på dig!

SOPHIE - tack för att du delar med dig. Vilken fin blogg du har! Tabletter, alkohol, narkotika, socker - alla är olika utlopp av samma beroendesjukdom. (läs mer - http://vittbegar.blogspot.com/2010/12/beroende-en-sjukdom-flera-utlopp.html)
Det är en kronisk hjärnsjukdom som satt vårt belöningscentrum ur spel och som är i kontakt med de mest primära delarna av vår hjärna (läs mer - http://vittbegar.blogspot.com/2010/12/beroendet-sitter-i-reptilhjarnan.html)
Det är en kronisk, progredierande sjukdom som vi måste lära oss att leva med. Den fortsätter leva sitt eget liv även när jag är abstinent. Nästa gång jag trillar dit är avgrunden djupare än den var innan. (Läs mer - http://vittbegar.blogspot.com/2010/12/beroende-en-progredierande-sjukdom.html)

Mitt bästa tips till dig är att du köper Bitten Jonssons bok - Sockerbomben (en fantastisk bok som förklarar hur det hänger ihop) och att du så snart du kan anmäler dig till en av hennes intensivkurser för sockerberoende personer. Mer info - www.bittensaddiction.com
Välkommen att hänga här så mycket du vill. Håller tummarna för dig!

kram till er båda.