onsdag 7 december 2011

Rapport Beroendedagen

Det var intressant och roligt att vara en del av Beroendedagen på Waterfront Congress Centre igår. Området är minst sagt spretigt, och det finns en mängd aktörer som verkar i olika områden, olika spektran av beroendefrågan.

Det var intressant att lyssna till Gerhard Larsson - regeringens utredare som just nu arbetar med att ta fram nya riktlinjer för hur beroendevården ska se ut. Dessvärre saknas spelberoende, sockerberoende, sex- och relationsberoende, och andra icke-"preparat"-beroenden helt i utredningen och i siffrorna, vilket gör att statistiken inte visar hela bilden. Gerhards undersökningar pekar på att 500 000 personer i Sverige är beroende (framför allt alkohol och narkotika) och att endast 100 000 av dessa får den hjälp de behöver. Då är alltså ovanstående beroendeutlopp som jag räknade upp exkluderade. Utredningen är säkert ett steg i rätt riktning, men det var nedslående att inse att det verkar vara en bit kvar till att processberoende också ses som en "riktig" beroendesjukdom.

Då var det mer hoppfyllt att lyssna till Fred Nyberg, som är professor i biologisk forkning och beroendeforskning vid Uppsala Universitet. Han berättade att 400 000 barn lever i en familj där det förekommer missbruk (processberoenden exkluderat). Han sa att en lina kokain skövlar en kvadratmeter regnskog. Han berättade att det finns fler överviktiga än svältande i världen idag, och att över 2 miljoner invånare i USA väger mer än 250 kg. Men det som satte störst avtryck i mig var Freds beskrivning av oss beroendepersoners gener. Vi har inte dåliga gener. Vi har sårbara/känsliga gener. Högpresterande och kreativa/konstnärliga personer har visats ha dessa sårbara/känsliga gener och löper större risk att utveckla beroende om exponeringen finns där. Det var superintressant att höra. Jag har själv använt mig av terminologin "kassa gener" men kommer från och med nu säga sårbara, känsliga gener. För det är ju inget fel på oss, vi är bara något annorlunda än "vanliga" personer som inte utvecklar beroendesjukdomen.

Jag blev oerhört berörd av att höra Roger Nilsson, beroendeläkare och beroendeterapeut, berätta om sitt eget sex- och relationsberoende vägen ur det aktiva beroendet. Hans bok "Mot Stormens Öga" skapade stor uppmärksamhet är den kom ut, köp den här.

Dagens hölls ihop av fantastiska Annika Dopping, som verkligen är en suverän moderator.

Bitten Jonsson deltog i slutdebatten, med den äran. Vi behandlar inte diabetes eller cancer genom psykriatrin. Beroendebehandling hör hemma hos neurologen, inte i psykriatrin. Det är en hjärnsjukdom och ska behandlas som en sådan. Budskapet togs emot med kraftfulla applåder.

Kontentan - beroendesjukdomen är en, utloppen flera. Bitten sa att hon aldrig mött en beroende med endast ett utlopp. Därför måste behandlingen ha ett holistiskt fokus, och gärna med en huvudman. Idag kan vem som helst behandla beroendesjuka, utan någon som helst specialistutbildning. Det skulle aldrig tillåtas gällande exempelvis cancersjuka. Även detta rev ner applåder.

PS. Bokcirkeln fortsätter ikväll. =)

Inga kommentarer: