tisdag 20 september 2011

McDonalds i skolan och alkohol till dörren

I gårdagens Rapport berättades att skolor får matklippkort där bland annat McDonalds och Subway finns med på menyn. Nya skollagen säger att maten ska vara näringsriktig, men många skolor använder matkort. Värmdö Gymnasium är ett av exemplen. Anna Gregorsson som är intendent på Värmdö Gymnasium och säger att skolan har valt 40 restauranger som man anser "har en bra varierad kost".


Barnläkaren Claude Marcus fanns med i studion och kommenterade inslaget efteråt. Han kändes ovanligt klarsynt och beskrev det söta som "föriskt" och "vi gör det så gärna, väljer sött och snabbt".


Vi fick också veta att Systembolaget kanske kommer att kunna erbjuda hemleveranser redan under nästa år. Debatten om detta är bra eller inte har tagit explosionsartad form både i tidningar och på nätet.

Magdalena Gerger, VD på Systembolaget hänvisar till att kundernas förändrade inköpsbeteenden, att kunderna vill ha möjlighet att beställa på nätet och få leveransen direkt till dörren. På frågan om detta riskerar öka konsumtionen tror Magdalena inte det, eftersom det är ett förändrat köpbeteende som ligger till grund för utvecklingen.


Aftonbladet skriver om det här (artikel) och här (chatt).
På chatten är det flera anhöriga till alkoholister som hör av sig med oro och ilska över att det som deras anhörigas hjärnor uppfattar som drog kommer att bli än mer lättillgängligt. Det blir lite märkligt när Anna Carlstedt från IOGT-NTO rosar Systembolaget lite väl mycket, tycker jag. Magdalena Gerger håller fast vid att det är en tjänst efterfrågad från kunderna som är anledningen, och att Systembolaget arbetar löpande med alkoholens "baksidor".

Hade alkohol, nikotin och raffinerat socker "upptäckts" idag, hade alla tre med all sannolikhet narkotikaklassats på grund av dess stimulieffekt och beroendeframkallande egenskaper. Men nu är det inte så. Dessa tre substanser har förekommit så länge att de ses som sociala produkter, en del av vårt umgänges-DNA. De är också upphov till miljardindustrier världen över, med oanad makt över beslut. Ingen politker i världen skulle i sin vildaste fantasi få för sig att plädera för förbud, den politiska karriären skulle vara över i nästa andetag. Istället måste vi lära oss att leva med substanserna i vår omgivning. Och visst - de finns de som inte utvecklat ett skadligt bruk, eller ett beroende. Det finns de som kan dricka alkohol, röka en cigarett och äta kakor utan att beroendemonstret sätter klorna i dem och trycker ner dem i det svarta hålet.

För de av oss som inte klarar av det, som tillhör gruppen beroendesjuka - fortsätter den dagliga vandringen i tillfrisknande och abstinens. Vi försöker att hålla oss nyktra.

PS. igår kväll passerade bloggen 90 000 besökare. Tack till dig som hänger här.

Inga kommentarer: