torsdag 8 september 2011

EU sätter stopp för närproducerat

Hörde ett reportage på P4 imorse om att EU satt stopp för Livsmedelsverkets kommande miljösmarta kostråd, eftersom de strider mot reglerna om fri handel.
ICA Kuriren har skrivit om det här tidigare, nu är det aktuellt igen.

– Kommissionen anser att vi visserligen har tagit fram detta förslag av miljöskäl, men att våra råd uppmuntrar till köp av svenska varor på bekostnad av varor från andra länder, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson.

Kostråden reviderades och presenterades på nytt till regeringen. Men än en gång fick man bakläxa eftersom det fanns risk att en fria handeln skulle påverkas av rekommendationerna. Nu är råden så urvattnade att man lagt ner hela processen. Eskil Erlandsson som är ansvarig för det beslutet säger att det är så många som har så olika åsikter att man inte kommer framåt.

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av. Hur vad det med klimathotet nu igen? Och alla målsättningar om att sänka utsläpp? Att isarna i Arktis smälter verkar sekundärt i jämförelse med att marknaden i EU inte under några omständigheter ska störas i export och import. Det är häpnadsväckande.

4 kommentarer:

Bertil LInd sa...

Om vilken den verkliga orsaken är till att isarna smälter och att vårt klimat ändrar sig, tvistar de lärde. Vi kan dock vara säkra på att om människor med sockerproblem, både metabolt och beroende, övergår till att äta mer mättat fett isf socker kommer världen inte att gå under för det.
Om dessutom Livsmedelsverkets miljösmarta kostråd skulle utmynna i lagar som förbjuder köttkonsumtion eller nya skatter som gör att vi i stället kommer att äta mer kolhydrater blir det till ytterligare problem för oss som har metabola problem och/eller är beroende.

Bertil LInd sa...

PS
Arbetet med kostråden har pågått under de senaste åren, alltså parallellt med Livsmedelsverkets fight mot lågkolhydratsetablissemanget, jag undrar hur mycket detta har påverkat arbetet med råden.
Största hotet mot närproducerat är inte Livsmedelsverkets kostråds vara eller inte vara. Det största hotet är att de kommunala upphandlarna för skola och vård förhindras köpa närodlat bara för att leverantörerna måste vara så stora att de kan tillgodose HELA kommunen och inte bara de skolor och vårdboende som finns inom närområdet. De flesta kravodlare och närproducenter klarar inte det kravet och hamnar därför utanför. De som vinner är de stora, ex.vis SODEXO :-(
Glädjande nog kom just i dagarna en rapport som säger att närproducerat ökat med 50% på bara några år, trots avsaknad av miljösmara kostråd.

Gunilla Sunnros sa...

BERTIL - tack för dina inlägg! G

*emma* sa...

Sv. Nej för tusan.. ingen operation här inte!