söndag 11 september 2011

En märklig dag

En märklig helg. Gårdagen avslutades på ett oväntat sätt - motorhaveri och kabelbrand ute på fjärden söder om Trosa. Det blåste knappt tre sekundmeter och havet var väldigt stilla - det var skönt. Vi släppte ankaret och ringde SSRS - Svenska Sjöräddningssällskapet i Trosa. Vilka hjältar! De var hos oss på mindre än en halvtimma, och det var bra. Kabelbranden orsakade ett större elfel som gjorde att bogpropellen levde sitt eget liv trots att vi stängt av huvudströmmen. Röken skapade oro. Det luktade väldigt illa. En i SSRS-besättningen tog sig ombord fast vi låg och snurrade runt vårt eget ankare och kopplade lös batteriet. Vi förstod snart att det var läge att evakuera. Svärmor först, prylarna, maken. Jag är som vanligt för nyfiken - eller snarare - för mycket projektledare (arbetsskada) för att spontant lämna platsen. Men jag insåg också till slut att det var läge att gå över till SSRS trygga räddningsbåt när besättningen började ta fram vattenslangarna.

De behövde som tur var aldrig använda dem. De lokaliserade till slut kabelbranden och fick bukt på den. När jag väl satt i räddningsbåten som sakta bogserade Kingston II mot Trosa Marin började adrenalinet släppa. Jag började tänka på vad som skulle kunna ha hänt. Så är det ofta för mig. När det uppstår en allvarlig situation som kräver handlingskraft - är jag sällan sen att agera. Men så snart jag upplever att någon annan har kontroll över situationen, så slappnar jag av och då kommer reaktionen. Vad var det som hände egentligen? Vad kunde ha hänt? Trötthet och reaktion kommer ofta samtidigt. Gårdagens incident var av medium-karaktär. Jag har definitivt varit med om värre saker. Men det var tillräckligt otäckt för att skapa en tankeställare.
En rejäl tankeställare kommer automatiskt av den här dagen också. 11 september. Dagen då 2974 personer dog till följd av fyra flygplanskrascher i USA. Det verkar som att de allra flesta kan berätta om exakt vad de gjorde när de fick information om vad som hänt. Jag satt på jobbet och hade TV:n på i bakgrunden. Trodde att det var en actionfilm. Men det såg verkligen äkta ut...? Någon minut innan det andra planet flög in i WTC insåg jag att det var på riktigt, att det hände här och nu på andra sidan Atlanten. Fruktansvärt otäckt. Idag hedras offren på Ground Zero - men också över hela världen. New York är en internationell storstad. Många av offrens anhöriga finns utanför USA:s gränser.

Men det känns också viktigt att hedra offren i andra fruktansvärda krigsaktioner.
De Röda khmererna under sin knappt 4 år långa regim (1975-79) i ha mördat ca 2 miljoner människor vilket utgjorde cirka 25 % av Kambodjas befolkning.
Folkmordet i Rwanda 1994 anses ha krävt ca 800 000 liv när hutuextremister försökte utrota minoritetsgruppen tutsi. Även en del hutus mördades som ansågs sympatisera med tutsiminoriteten. Folkmordet ägde rum under 3 månader (april-juli) och anses vara historiens snabbast genomförda folkmord. Ca 85 % av tutsibefolkningen mördades. Händelserna i Tjetjenien (1994-96 och 1999).
I Indonesien bedrev president Suharto (då generalmajor och landets "starke man") en jakt på kommunistsympatisörer 1965-66. Antalet dödsoffer är inte känt exakt men beräknas av många till ca 2 000 000. Efter att Indonesien 1975 invaderade Östtimor anses Suharto (nu som president) även vara huvudansvarig för folkmord på Östtimors civilbefolkning med hundratusentals dödsoffer.
I krigen på Balkanhalvön på 1990-talet i samband med upplösningen av Jugoslavien begicks många brott som rubricerats som folkmord. Massakrer och massvåldtäkter på civilbefolkningen var vardagsmat och omfattande etnisk rensning. Allra hårdast drabbades den muslimska befolkningen i Bosnien-Hercegovina (bosniakerna) under kriget 1992-95. Uppskattningsvis 150 000 människor förlorade sina liv. Även i krigen i Kroatien och Kosovo förekom övergrepp mot civilbefolkningen.
Idi Amins regim i Uganda (1971-79) beräknas bära ansvaret för 300 000 - 500 000 människors allt för tidiga död. Offren utgjordes till stor del av politiska motståndare men folkmordspolitik mot minoritetsgrupper förekom också.
Attacken i Gaza - "Operation gjutet bly" - som krävde drygt 3000 dödsoffer, 2008-2009.

Ovanstående dödsoffer för krigshandlingar får inte en veckas dedikerad uppmärksamhet i SVT, men de förtjänar våra tankar lika fullt.

2 kommentarer:

Pernilla sa...

Skönt att allt gick bra!
Ser verkligen fram emot att få läsa din bok.
Kram P

Gunilla Sunnros sa...

PERNILLA - ja, det var verkligen skönt. Tack! Du har en chans att vinna ett signerat ex om du signar upp dig på mitt nyhetsbrev - se dagens inlägg. Ha en fin dag! Kram G