fredag 30 september 2011

Dags för fredagsmys?

Aftonbladet har en sida om chips idag, med anledning av att chipsens urfader Arch West dog förra veckan, 97 år gammal. Varje år trycker vi i oss 14 miljoner kilo chips... eller 1,5 kilo per person. Aftonbladet skriver att många av dessa kilo mumsas ikväll under banderollen "fredagsmys" som en chipstillverkare lagt många marknadsföringsmiljoner på att få oss att anamma. Det finns till och med i Svenska Akademiens ordlista.

Det intressanta och tragiska med artikeln (som kräver Aftonbladet Plus) är att skribenten Niklas Eriksson i slutet berättar om rotfruktschips:

"En nykomling på chipsmarknaden, som ibland inte ens hittas på samma hylla som sina potatiskonkurrenter, är rotfruktschipsen. Morötter, palsternackor och rödbetor som friteras och sedan säljs i mindre påsar och betingar högre priser. Men de nyttiga alternativen innehåller nästan lika mycket fett som sina potatiskusiner. En 300-gramspåse chips innehåller ungefär 96 gram fett. Och läkarna skräder inte orden när de talar om trenden framför teven på fredagskvällarna. – Olyckligt och upprörande att man ska vara tvungen att ta till en massa socker och stärkelse bara för att man ska ha det mysigt, säger Andreas Eenfeld, läkare som är specialiserad på allmänmedicin och kost till TT. Men när man kommit hem efter en lång arbetsvecka och satt sig till rätta i soffan är det lätt att ta en näve chips och stämma in i reklamkören: ”Nu är det slut på veckan, det är dags för fredagsmys”."

Niklas blandar vilt. Och citatet från Andreas kan vid snabb läsning kopplas till det som Niklas menar är problemet - andelen fett. "Men de nyttiga alternativen innehåller nästan lika mycket fett som sina potatiskusiner". Som om det är fettet som är problemet? Fett blir ett problem i samband med socker och stärkelse, absolut. Men det är ju, precis som Andreas säger, upprörande att behöva ta till socker och stärkelse för att ha det mysigt.

Vad hitta på istället då? Finns det alternativ till chips, godis, läsk och snabbmat till fredagsmyset? Absolut. Massor. Här. Här. Här. och Här.

Trevlig helg!

Inga kommentarer: