onsdag 3 augusti 2011

Beroendesjukdomen är dödlig

I dagens Aftonbladet skriver Katarina Wendelin en krönika om "The 27 club". Gruppen musiker och artister som alla dött vid 27 års ålder. Brittiska stjärnan Amy Winehouse är senast att ansluta. Hon dog, ensam i sitt hem, den 23 juli i år. Hennes beroende av narkotika och alkohol släckte till slut hennes liv.

Katarina skriver om "En klubb som ingen överlever". Myten gör gällande att artisterna som dör vid 27 års ålder alla stått på toppen av sin karriär. Curt Cobain hade precis fått fantastisk respons på Nirvanas senaste album när han tog livet av sig. Men Janis Joplin och Jimi Hendrix överdoserade och dog med ett par veckors mellanrum hösten 1970. Janis senaste album hade fått tveksam respons och det heroinpåverkade framträdandet från Woodstock klipptes bort ur succédokumentären. Hendrix buade ut sina fans och blev i sin tur utbuad i Tyskland några veckor innan han dog. Brian Jones (död 1969) fick lämna Rolling Stones på grund av sitt eskalerande narkotikaberoende. The Doors valde att sluta spela live på grund av Jim Morrisons (död 1971) märkliga beteende. Amy dog ensam i sitt hem. Några veckor tidigare fick hon avbryta en konsert i Belgrad när publiken buade ut henne efter att hon glömt texten, gråtit och slängt mikrofonen i golvet. Både Curt och Amy hade allvarliga överdoser och misslyckade rehabiliteringsförsök bakom sig.

Nadja Eriksson, som är överläkare på Beroendecentrum Stockholm, säger att misslyckanden ofta ökar beroendet, vilket är ett av beroendesjukdomens kännetecken. Och det går inte att lösa på ett par veckor. Det tar tid. - Det krävs tid, energi och en livsstilsförändring. Det går inte att vaka till klockan tre, sova några timmar och sedan jobba i en miljö som tillåter droger, säger Nadja.

Att heroin, amfetamin och alla andra "tunga" droger kan döda, håller de flesta med om. Att alkohol och cigaretter kan döda i förlängningen, är allmänt känt. Men socker? Eller spelmissbruk? Det handlar väl mer om en dum ovana än ett dödligt beteende? Så länge det är den allmänna uppfattningen kommer den kraftiga utbredningen av beroendesjukdomen att kunna fortsätta utan större hinder. Beroendesjukdomen är en. Utloppen är flera. Förloppet densamma oavsett. Att det tar olika lång tid att ta slut på sig själv kan knappast kvalificera för dödlighet eller inte. Vad socker kan orsaka kan du läsa här.

Glorifieringen av narkotikaanvändande bland kända personer - artister, skådespelare, TV-profiler, ursäktar beteenden och förminskar effekten av en dödlig sjukdom. Oförståelsen inför samma sjukdom med utlopp som vid en första anblick inte uppfattas som lika "allvarliga" hindrar de av oss som tillhör beroendegruppen och som behöver hjälp för att tillfriskna.

Jag hoppas att Amys tragiska öde kan öppna ögonen på fler, innan det är för sent. Beroendepersoner förtjänar liv. Inte död.

Inga kommentarer: