söndag 28 augusti 2011

Alkohol ökar risken för bröstcancerAktuellt berättar i sin 19.30-sändning om att ett flertal internationella studier visar att alkohol ökar risken för bröstcancer. En deciliter om dagen ökar risken för bröstcancer med tio procent enligt Aktuellt. Anledningen är att alkohol ökar nivån av östrogen, enligt undersökningar. En högre östrogenhalt ökar risken för bröstcancer.

Det är den genomsnittliga mängden har betydelse. En deciliter om dagen eller en flaska till helgen har samma effekt.

Inslaget meddelar också att en viss mängd alkohol är bra, det minskar risken för hjärtkärlsjukdomar. Men det gäller upp till en halv deciliter om dagen. (Och inget att rekommendera beroendepersoner, enligt mig)

2 kommentarer:

Slottets lilla värld sa...

Alkohol görs ju på en hel del socker - finns något samband tror du? Även socker ger ju bra bränsle till cancer har jag läst... speciellt fruktos!

Gunilla Sunnros sa...

SLOTTSFRUN - det kan det absolut göra. Och alkoholen i sig är ju en beroendefaktor för många hjärnor.

Jag ser fram emot mer forskning på cancerområdet, vad gäller hur kost påverkar. Jag tror att vi bara skrapat på ytan och att produkterna i matvarubutikerna kraftigt kommer att justeras när det visar sig hur negativt vi påverkas av processad, tillsatt, konstgjord, modifierad mat.