söndag 3 juli 2011

Sävö - himmelriket på jorden


Vi gjorde en spontanutflykt till Sävö igår, tog in på det oerhört gulliga vandrarhemmet och åt en sagolik middag på Sävö Krog.

Det var ju väldigt varmt igår, och båtfärden från Trosa till Sävö tog 50 minuter i en marschfart på 18 knop. Det var en väldigt fin tur och lugnt hav. Väl framme var det som att träda in i en sommardröm. Vackra pittoreska röda och gula stugor med vita knutar. Sommarblommor, sjöfåglar, doft av gräs och gamla klassiska gärdsgårdar med näver.

Vi checkade in på vandrarhemmet och fick rummet "Natt och dag". Vi plockade med vår medhavda lunch och klättrade upp på utkiktsplatsen 18 meter över havet. En bedårande utsikt och lagom mycket vind för att svalka och hålla flugorna borta. Vi gick tillbaks och packade upp. Tog ett eftermiddagsdopp i det tjugogradiga vattnet, premiärdoppet för oss båda. Det var verkligen svalkande i den tjugosjugradiga hettan.

Lugn och ro. Allt på ön är stilla. Det finns inget tempo. Det är ett paradis på jorden. Vi gick en promenad och tog lite bilder. Drog oss ned mot krogen vid sundet där vi bokat bord. Avkoppling. Luft i lungorna. VÄLDIGT god mat. Oxfilécarpaccio med kaneldoftande kantareller till förrätt. Vildsvinsentrecote med ljuvlig mörk sås och sommarsallad till. Är du i krokarna, boka bord. (De hämtar från fastlandet, fem minuter därifrån).

Sen gick vi sörmlandsleden runt ön, ungefär tre kilometer, i sakta mak i skymningen. Det var ljuvligt. Vi träffade på fritt strövande får och kor, och en och annan vandrare. När vi kom hem åt vi lite färska blåbär och jordgubbar. Det fanns ingen dessert som fungerade. Först blev jag sur, och försökte hitta alternativ. "Färskostglass kanske inte innehåller socker?" "Innehåller hjortronkompott verkligen socker?" och så vidare. Men jag fick ganska snart ge upp och inse att våra färska bär hemma skulle bli en alldeles utmärkt dessert.

Hela upplevelsen blev en underbar start på semestern.

2 kommentarer:

Magdalena sa...

Vi var i Trosa idag på väg hem från semestern. Himla fin stad!

Gunilla Sunnros sa...

Se där ja! Hör av dig i förväg nästa gång så bjuder jag på kaffe/te och lowcarb-fika.