måndag 27 juni 2011

Glykemisk profil

Flera medier, bland annat Dagens Nyheter och Expressen, rapporterade igår om att det går att gå ner i vikt med pasta och bröd. Nyheten bygger på forskning från Lisa Rosén, doktor i industriell näringslära vid Lunds tekniska högskola, där hon lanserar det nya begreppet GP - glykemisk profil. I Expressen (finns ingen nätlänk än) berättade man om att studien innehållit jämförelser mellan vitt bröd och grovt bröd, osv. Man hade inte gjort några jämförelser med lågkolhydratkost. Artikeln berättade också att ett jämnt blodsocker minskar risken för viktuppgång.

Dessutom skriver Södermanlands Nyheter idag att antalet diabetiker i världen fördubblats mellan 1980 och 2008. Det skulle bero på att vi lever längre och en större kroppsvikt överlag. Just en längre livslängd känns inte som synonymt med diabetes, det torde snarare handla om kosten?

För egen del ser jag fram emot sista arbetsveckan innan semestern. Varmt och soligt - och klockan är bara strax efter 06.00. Önskar oss alla en underbar dag.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ju längre man lever, desto större är risken att få diabetes, den man förr kallade "åldersdiabetes". Det är logiken.
Kirrie

Gunilla Sunnros sa...

Tack för din kommentar. Tittar man på folkslag i världen som inte äter samma kolhydratbaserade kost som vi gör, har man inte alls samma problem med åldersdiabetes. Åldersdiabetes går dessutom kraftigt ner i åldrarna i de delar av världen där konsumtionen av kolhydrater/socker är stor. Kosten verkar alltså spela in.

Anonym sa...

Men visst hänger "en större kroppsvikt överlag" ihop med den förändrade mathållningen (med mer socker etc) i västvärlden, men även i fler delar av världen numera?
Och att risken för i stort sett alla sjukdomar ökar med ökad ålder är väl alltid en vetenskaplig sanning.
Kirrie

Gunilla Sunnros sa...

Jodå, sockret sprider sig som en löpeld över hela världen. I Malaysia subventionerar staten socker, exempelvis. Vilket känns ytterst märkligt. Jag har dålig koll på om det är en vetenskaplig sanning att risken för i stort sett alla sjukdomar ökar pga ålder. Det känns som att det borde hänga ihop med livsföring/kosthållning.

Anonym sa...

Nej, allt kan du ju inte ha koll på! Men jag har koll på det jag skrev om; lever du i 90 år så är risken större för nästan allting än om du bara lever i 20.
"Logiskt"!
Psykisk ohälsa är ju också något oerhört stort och ligger bakom de flesta beroenden. Dock kräver det något helt annat av en människa för att våga börja se sin familjesituation på djupet och vad den gjorde med en, än att skylla på "fel i hjärnan". Inte alla barn behöver sleva i sig socker för att dämpa sina känslor och existentiella ångest. Som jag. Det har tagit tid, men idag behöver jag inte varken äta fel, äta för mycket eller kontrollera att jag äter eller inte äter, och detta är ändå bara bonus. Rätt hjälp och det finns hopp!
Kirrie

Anonym sa...

Kirrie:
Beroende beror på en fysisk hjärnsjukdom, och sjukdomen är primär.
Det kan bli svårare att tillfriskna från bereonde om man har psykosociala problem men det är inte det som skapar sjukdomen. Folk blir alltså olyckliga av beroendet och inte beroende för att de är olyckliga.
//Nina

Anonym sa...

Då är jag enda undantaget bland "folk"!Och ändå tycker jag att det är de som skyller på hjärnan som är robotar...
Leende från Kirrie

Unknown sa...

Den forskningen var betalad och pågen och lantmännen :-)