tisdag 10 maj 2011

Sjukvården är sjuk


Delar av den i alla fall. Som många säkert läst berättade Expressen igår om Linda Tettzell från Kinna i Västergötland, som fick rådet att göra en magsäcksoperation för att få kontroll över sin diabetes. Idag, ett halvår senare, sitter hon i rullstol. Hon är förlamad i båda benen och har fått en hjärnskada. Linda var inte överviktig, ändå rekommenderades hon gastric bypass.
Det blev komplikationer, hon fick inre blödningar och opererades akut. Hon fick syrebrist i hjärnan vilket ledde till förlamningen och hjärnskadan.
Läkaren Jerker Isaksson på Borås Lasarett säger - Vi har självklart gjort en internutredning men inte lyckats finna att någon gjort ett misstag.
Säg det till Linda. Misstaget begicks när hon blev rekommenderad operation. Diabetes behandlas bäst genom lågkolhydratkost. Om diabetikern också har ett mat- eller sockerberoende, behöver beroendesjukdomen också behandlas.
Västra Götaland planerar genomföra 1000 liknande operationer i år. Jag skrev i februari i år om hur kirurgi angriper symptom, inte grundproblemet. Läs om det här.

Jag håller tummar och tår för Linda. Jag hoppas att hon, envis som hon verkar vara, orkar igenom rehabiliteringen och klarar av att börja gå igen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är fruktansvärt hur läkarna tacklar både diabetes och övervikt idag. Det känns som att de inte orkar hjälpa människor den långa vägen utan ger dem gastric bypass på löpande band för att det är enkelt. Och detta fallet är ju extra konstigt! Hur i helsike kan detta få hända?? Jag blir förbannad!

Josef Boberg sa...

Den s k sjukvården är ej alls så sällan livsfarlig, tyvärr tyvärr...

Desiré sa...

Vad hemskt! :( Någon måste ta ansvar för detta.