tisdag 17 maj 2011

Andreas Eenfeldt ifrågasatt i tamt inslag på "Fråga Doktorn"Kostdoktorn Andreas Eenfeldt var igår med i ett inslag i "Fråga Doktorn" i SVT. Programlederskan Susanne Axell inledde med att programmet just nu undersöker "alla dessa bokstavskombinationer" när det kommer till bantnings- och livsstilsalternativ. Tonaliteten från start (upplevde jag som tittare) andades ifrågasättande och nästan ironi.
Innan inslaget med Andreas visades pratade Susanne och husläkaren Gunilla Hasselgren om aspartam som är ett sötningsmedel. Jag blev väldigt förvånad över att höra hur husläkaren pratade så gott om aspartam, och gjorde den osannolika jämförelsen mellan aspartam och protein. Om man klarar av att äta protein klarar man rimligen av att äta aspartam, eftersom båda bryts ner till amonisyror i kroppen, det var husläkarens tes. Hon såg inga som helst problem med att äta aspartam, trots att ämnet påvisats misstänkt för att vara cancerframkallande. Inget av detta nämndes i programmet. Jag undrar försiktigt vems lönelista Gunilla Hasselgren står på.

Så var det dags för inslaget med Andreas där han och en reporter vandrar genom en matvarubutik och pratar livsmedel. Andreas gjorde ett stabilt intryck. Det enda jag reagerade på var Andreas svar på frågan om LCHF är en bantningskur eller en livsstil. Andreas svarade att det är en hälsokur. Jag hade gärna hört svaret "livsstil" istället, eftersom "kur" i mina öron klingar som en tillfällig lösning. För mig är lågkolhydratkosten ett sätt att leva, inte en kur. Jag tycker också att fokus kring lågkolhydratkost allt för ofta hamnar i bantningsfållan. Och visst, fördelarna för överviktiga personer är uppenbara. Man tappar vikt snabbt med lågkolhydratkost, särskilt om man är kraftigt överviktig eller fet. Men när man, som flera av oss gjort, tappat överskottskilona, vad gör man då? Om viktminskningen är enda anledningen till lågkolhydragkost, då försvinner ju den anledningen när jag nått matchvikt. Nej, hälsofördelarna för människor som ändrar sin livsstil och äter lågkolhydratkost är så många fler än viktkontroll. För oss med beroendesjukdomen är det dessutom en förutsättning för att inte återfalla i aktivt beroende.
Andreas svarade på frågor om frukt och fett och gjorde det bra. Tyvärr fick han inte vara med i studion efter reportaget. Han kunde inte försvara sig när husläkaren metodiskt avfärdade det Andreas sagt i inslaget med "lagom är bäst" och "det finns inga grunder för att säga att fett inte är farligt" och "jag rekommenderar Medelhavskost istället".

Husläkaren Gunilla Hasselgren predikar "Lagom är bäst" och "vi ska göra som vi alltid har gjort". Det är metoder som höll fast vid åderlåtning som generallösning på alla sjukdomar under 1700-1800-talet. Andreas hade behövts där för att markera sina ståndpunkter och slå hål på husläkarens påståenden.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag säger som du, de pratade bort Eenfeldts alla bra förklaringar totalt, han skulle varit med i studion för att kunna fortsätta diskussionen på ett bra sätt, men det gick ju tydligen inte. Det märktes att de inte var impade av lchf alls utan bara försökte babbla bort det med massa struntprat. Men de kanske kommer till insikt de med nån gång...

Mvh Åsa

Bertil LInd sa...

Hur skulle det se ut med långe smale Andreas och så de här tre vetebullarna pratande kost ;-)

Nelliesmamma sa...

Bertil!

Det var INTE snällt sagt, men OTROLGIT roligt. Tack för ett gott skratt!!

Hana_Caena sa...

Håller med Nelliesmamma !!!

Anonym sa...

Det hade nästan varit bättre att inte Eenfeldt varit med överhuvudtaget!Som allt annat i det här programmet blev det flams och trams av alltihop.
Jag trodde inte mina öron när svaret på en fråga om PARABENER besvarades med att det inte fanns någon fara alls med dessa, det finns inga tecken på att det skulle vara allergiframkallande eller annat. Var och varannan människa idag är allergisk eller åtminstone känner
till riskerna med parabener!!
Vad i hela friden är det för broschyrer Hasselgren ögnar igenom innan sändningstid???
Och... det ligger nog något i vad Bertil skriver här... Spricker inte den denna übertrevliga programledare snart av fetma och possssssitivism?
Lena Ess (som inte brukar vara elak)

Gunilla Sunnros sa...

Hej gänget, håller med er allihop. Det är svårt att vara objektiv i ett ämne som man tampas med själv. Det är dessvärre vanligare än vad man ibland vill tro, både bland TV-profiler, läkare, vårdpersonal och beslutsfattare.

Anonym sa...

LCHF är mer en kosthållning än livsstil då det mest handlar om vad man stoppar på tallriken och i munnen än dygnets övriga timmer. Periodisk fasta handlar mycket mer om dygnet i helhet och är närmare en livsstil än LCHF.