tisdag 7 december 2010

Beroendet sitter i reptilhjärnan


Hur många tror inte att avhållsamhet från sötsaker och skräpmat handlar om karaktär? Jag trodde det fram till för några år sedan. Tjocka människor, överätande människor, godisråttor - har helt enkelt dålig karaktär. Så när jag förstod att jag var sockerberoende, för snart tre år sedan, trodde jag att jag kunde läka mig själv genom god karaktär. Det är ju bara att bestämma sig för att äta bra, eller hur? Fel.

Vi människor har tre olika delar i vår hjärna. Reptilhjärnan, däggdjurshjärnan och den mer sofistikerade delen av hjärnan. I den sistnämnda sitter karaktären. Där finns även förmågan att analysera, strukturera, vår kreativitet bland mycket annat. I vår däggdjurshjärna sitter vårt behov av revir, våra känslor, och omvårdnadskänslan om våra barn.

Vad finns då i vår reptilhjärna? Vi har fyra funktioner där, våra instinkter och drifter. Våra primära behov. Flykt, Försvar, Födointag och Fortplantning. Reptilhjärnan agerar, utan att vi hinner registrera eller analysera oss fram till hur vi ska agera.

Exempel. Du sitter i ett rum med ett öppet fönster. Plötsligt hoppar det in en sabeltandad tiger två meter från där du sitter. Du kommer inte sitta kvar och fundera på vad du ska göra, du kommer inte att göra en medveten bedömning om du ska sitta kvar och le, kanske ta fram kameran och ta en bild. Du kommer att fly. I samma ögonblick som din hjärna registrerar att en tiger hoppat in genom fönstret, till det rum som du sitter i, så kommer impulser ha skickats till dina muskler = SPRING!! Din kropp kommer att spruta ut adrenalin i alla delar för att du ska springa så snabbt som möjligt. FLY.

Beroendet sitter i samma del av hjärnan. Och den är fast övertygad om, fysiskt kopplad på så sätt att den tror att du kommer att dö om du inte får det du är beroende av. Därför går det inte att terapera bort ett beroende. Du behöver nya fräscha kopplingar i hjärnan som för över din hjärnas programmering till ett liv utan din drog. Det är alltså långt mycket mer konkret än något så abstrakt som karaktär. För att nå dit behövs verktyg, nätverk, förebilder. Jag har precis börjat hitta mina.

(ursprungsinlägg från 4 augusti 2010)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jättebra blogg! Känner igen mig såå mycket i dig!

Undrar om du skulle vilja dela med dig av hur en matdag kan se ut för dig? Äter du efter LCHF?

Gunilla Sunnros sa...

Hej Anonym! Tack för din respon, verkligens. Absolut, skriver ett inlägg om maten imorgon, håll utkik.

Anonym sa...

Hej Gunilla!
Nu har jag sträckläst din blogg...otroligt bra! Tycker du är duktig som skriver om dina framgångar men oxå om de motgångar och snesteg du gjort/gör.
Jag har själv ett sockerberoende och det kom jag inte fram till förrän jag gjorde min gastric by pass operation. Visst jag har gått ner massa i vikt men inte blivit av med mitt sötsug.
Nu har du inspirerat mig till att ta tag i sett och jag ska ta fram Bittes bok som jag har hemma...måste sätta mig in i problemet ordentligt och liksom du gjort ta bort allt socker och vitt mjöl.
En liten fråga till sist...äter du fil/yougurt/mjölk? Det är nämligen en stor del av min frukost och äter det endel när jag jobbar natt eftersom vanlig mat kan va svårt att äta så sent på natten.
Skriv gärna något inlägg om maten du äter.

Du har inspirerat mig till att ta tag i mig...tack för en bra artikel i Expressen, det var så jag hittade dig!
Fortsatt lycka till...Kram Kim

Gunilla Sunnros sa...

Hej Kim! Tack för din respons, verkligen. För mig är det viktigt att försöka vara ärlig mot mig själv och min omgivning, det är ett av mina viktigaste verktyg. Därför måste jag orka skriva även när det är tufft. Det är ett tips, att erkänna när det inte gått som du tänkt.Det frigör verkligen positiva tankar. Du har ju kommit en bra bit på väg om du genomgått en gastric by pass, men som du säger så botar inte det suget. Du vet säkert redan att sockerberoende är en kronisk sjukdom som är progredierande dvs sjukdomen har ett eget liv, även när jag inte är aktiv. Väcker jag monstret igen är monstret värre nu än det var förra gången. Jag äter turkisk yoghurt hemma och standardfil om jag äter frukost på hotell. Jag kan inte äta/dricka mjölk eftersom det triggar min beroendehjärna. VI som är sockerberoende ska vara försiktiga med laktosprodukter eftersom det är vanligt att beroendepersoner triggar på just laktos. Jag upplever inte att jag gör det på turkisk yoghurt eller standardfil, men som sagt på mjölk. Jag äter det dock inte varje dag, utan varvar med äggröra och bacon. Mer om mina matvanor i ett inlägg som kommer idag. Lycka till du också, låt oss hålla kontakten! Kram Gunilla

Nelliesmamma sa...

Hej Gunilla!

Jag tycker det är lika "roligt" varje gång jag stöter på någon som har samma problem som jag själv. "SOCKERBEROENDE!!"

Jag har länkat från min blogg, men även kopierat texten från det här inlägget, för jag tyckte det var så otroligt bra. Hoppas du kan godkänna det tilltaget?

Gunilla Sunnros sa...

Hej Nellies mamma! det är självklart ok. Kul att du hittade min blogg! Hälsningar, Gunilla