onsdag 18 mars 2009

En väldigt intressant eftermiddagHjärnfonden stod tillsammans med Lions Club och Swedbank värd för en cutting edge-eftermiddag på Swedbanks HK, Brunkebergstorg 8, igår onsdag.

Hörsalen var fylld till sista plats och det var god energi och fokus bland åhörarna.
Annika Dopping var moderator och eftermiddagen inleddes med en mycket intressant föreläsning signerad addictionsspecialisten Bitten Jonsson.
För mig som relativt nykläckt sockerberoende (i alla fall medvetandemässigt) var det intressant att höra om belöningssystemen och hur man som beroendeperson kan uppleva skov, att sjukdomen ter sig olika i olika perioder. 

Därefter var det Lars Olssons tur, han är neuroprofessor på Karolinska institutet. Han redogjorde för hjärnans belöningssystem och för min del var det mest intressant att få information om hur synapserna är föränderliga och bygger om sig när man njuter. Man kommer alltså att vilja ha mer av det man njöt av.

En välbehövlig kaffe/te och fruktpaus. Skönt att de hade frukt på plats, jag hade nämligen inte förberett något mellanmål. Det blev ett saftigt päron och en kopp te.

Sedan entrade Jonas Pettersson scenen, spelfri spelare och innebandycoach. Han delade sin gripande historia om hur han redan som 18-åring var djupt fast i spelmissbruk och hur det senare ledde honom via ett fängelsestraff innan han tog sig ur och fullbordade sin examen som socionom. Starkaste intrycket på mig var när en 15-årig kille kallades upp på scenen, själv erkännandes sitt eget spelberoende. Förhoppningsvis ledde eftermiddagen till rejäl eftertanke för tonåringen.

Avslutningsvis höll Annica Dahlström, professor vid Göteborgs universitet, en högintressant föreläsning om könsskillnader gällande beroendeproblematiken. För mig var det helt nytt att sug och beroendeyttranden följer kvinnans menscykel, eftersom östrogenet verkar ha en viktig och avgörande roll. Besvären blir som mest intensiva vid ägglosningen, eftersom vi då har som mest östrogen i kroppen. 

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag lärde mig massor igår eftermiddag och jag inser att det är så mycket jag inte vet.. Jag känner mig fortfarande relativt ny som medveten sockerberoende och jag förstår att det finns så mycket mer kunskap och erfarenheter att hämta. Jag ser fram emot lördag, då det är seminarier i Västerås.

Mer information:
www.hjarnfonden.se
www.bittensaddiction.com

4 kommentarer:

Unknown sa...

Kul att seminariet var bra! Själv har jag konstaterat att jag minskat mitt sockerintag tack vare att jag enbart köper ekologiska matprodukter (förutom när jag träffar vänner eller kunder ute, eftersom det fortfarande är så svårt att få tag på restauranger med ekologiska rätter). Förvisso finns det både choklad och numera även ekologiska kakor, men inget godis vad jag vet.

Lillemor

Gunilla Sunnros sa...

Intressant reflexion, jag vet faktiskt inte hur bestämmelserna ser ut för ekologiska produkter gällande tillsatt socker. Men jag har inte heller sett ekologiskt godis. Hoppas det aldrig dyker upp. =)

Vilhelmida sa...

Intressant det där med östrogen halt och cykel... ny vinkel på det hela... Kul att det var givande!

julia engborg sa...

Jag och min mamma åkte 20 mil för det här seminariet. Och det var allt annat än en besvikelse! Efter seminariet fick jag kontakt mned Bitten och det kändes bra. Nu har jag kommit till den punkten då jag tror att "jag är nog inte särskilt sjuk, så farligt är det väl inte". Jag har glömt bort allt som tidigare i mitt liv har förstört så mycket. Jag glömmer bort att jag är sockerberoende. Det sägs att detta är första steget mot ett återfall. Och jag som är så rädd för att misslyckas, vet inte vad jag ska göra. Jag vill hitta motivationen till att bli frisk och inte size 0 .

Har du några bra tips? Behöver verkligen hjälp och har inte velat fråga om det förrän nu. "Jag klarar det här själv.."

Skulle vara jätteglad för svar!
Tack, Julia Engborg

julia.engborg@hotmail.com