tisdag 8 april 2014

Hemlagat vs processad mat - hur vi påverkas

Michael Polland berättar om research i samband med sin senaste bok - Cooked - a natural history of transformation. 



Särskilt intressant kring de billiga ingredienserna socker, salt och fett, och hur matindustrin använder betydligt mycket mer av dessa ingredienser i produkterna de tillverkar, eftersom de skapar addiction. Men man använder inte ordet addiction - utan "craveability".  (Se Michael Moss prata mer om matindustrins terminologi och ordet "craveability" här)

Michael berättar också om McDonalds urval av potatis till sina pommes frites /strips och hur de besprutas så intensivt att bönderna inte går ut på fälten förrän efter 5 dygn efter besprutningen.


Dessutom finns forskning som pekar på att kvinnor med sämre ekonomiska förutsättningar som lagar mat själva har betydligt bättre hälsostatus än kvinnor med bättre ekonomiska förutsättningar.

Tillgänglig kunskap om matens påverkan på individnivå ökar hela tiden. En intressant utveckling.

Inga kommentarer: