söndag 29 april 2012

Fyller på med friskfaktorer

Jag har sovit ut ordentligt natten till igår och natten till idag. Oerhört välbehövligt. Sömn har en läkande och helande egenskap och även om "de lärde" säger olika saker kring om det går att ta igen sömn eller inte, så känns det i alla fall som jag kunnat göra det.

Glad över att våren äntligen verkar vara här på allvar, löven har börjat slå ut på träden utanför, och det doftar fantastiskt. Långa promenader igår, kisat mot solen och lugnt tempo.

Senaste veckorna har jag blivit kontaktad av ovanligt många personer, med olika frågor och tankar om sockerberoende. Det är häftigt att märka att medvetenheten kring beroende verkar öka. Det har hänt väldigt mycket på några få år. Det som tidigare ansågs vara en extrem åsikt - är idag mer eller mindre självklart hos många.

Samtidigt är det lite förvånande att den stora merparten av de jag pratar med fortfarande har svårt att uppfatta socker och kolhydrater som samma sak. Det tror jag är den största anledningen till att så mycket som 85 % av de 40 kg socker som en "normal" person får i sig under ett år, finns i den vanliga maten och inte i sötsakerna. Många tror att de gjort ett jättejobb när de uteslutit sötsaker som godis, kakor, glass, etc. Men det är bara 15 % av det totala sockerintaget. Den stora boven för många är 85 % kolhydrater.


Men, det allra viktigaste, hanteringen av maten är 10 % av hanteringen av beroendesjukdomen. Det är för många det första området som tas om hand, men det kan inte stanna där. Att hantera maten är en viktig pusselbit, men det räcker inte för att tillfriskna. Att tillhöra den tredje gruppen gällande förhållningssätt till stimulus -beroende - innebär att det krävs professionell vård för att tillfriskna. Det går inte på egen hand. Jag är oerhört tacksam för att jag är en del av en gemenskap och har tillgång till professionell vård. Det är livsavgörande för mig.

5 kommentarer:

My sa...

Hoppas allt är bra! Kramr

Anonym sa...

Härligt med ett inlägg har saknat dig!

Gunilla Sunnros sa...

MY och ANONYM - tack! kramar G

Andre sa...

Hej Gunilla! Och även jag är glad att se dig tillbaka på bloggen!
Och så sant så sant att folk har stora svårigheter att lägga ihop att kolhydrater är socker.

Och en egen fråga: Är det ok med dig om jag länkar dig på min egen blogg?

Gunilla Sunnros sa...

ANDRE - tack så mycket! Självklart får du länka =) Vh G