torsdag 2 februari 2012

Sala - en potentiell föregångskommun gällande tillsatt socker

Innan jul skickade Sala-kommunfullmäktigepolitikern Andreas Weiborn (M) in en motion med förslag att Sala kommun ska inrätta en sockerpolicy, som innebär att maten som serveras på Sala kommuns förskolor och grundskolor är fri från extra tillsatt socker.

Andreas i ett uttalande:
"Sala kommun lagar själv all den mat som serveras inom de kommunala verksamheterna. Många elever får dagligen sitt enda mål lagad mat i skolan. Det är därför av stor vilt att Sala kommun tar ett ansvar för vad som är i den mat som serveras till våra elever på förskolor och skolor runt om i kommunen.

I takt med att konsumtionen av socker har ökat i samhället har även vällevnadssjukdomarna ökat. Vi vet inte precist vilken påverkan socker har på kroppen. Mycket tyder på att det finns ett samband till sjukdomarna diabetes och fetma. I en skattefinansierad verksamhet är det mycket viktigt att skattebetalarnas pengar används på bästa möjliga sätt. Detta är ett sätt för kommunen att visa på ansvar samt bidra med sitt strå till stacken i kampen mot vår tids vällevnadssjukdomar.
"

Go Andreas!

I själva motionen står bland annat att läsa att Västmanlänningarna verkar vara mer överviktiga än rikssnittet.
"I Västmanland var 60 % av männen och 48 % av kvinnorna mellan 18-84 år överviktiga år 2010. Det att jämföra med hela landet där övervikten var 54 % hos männen och 39 % hos kvinnorna. "

Kanske kan Sala kommun få fungera som en föregångare, och visa vägen för andra kommuner att ta samma livsviktiga initiativ. Med tanke på att grunden för beroendesjukdomen i de flesta fall läggs under barnaåren är det här en fråga som är större än hälsa och friskvård. Det handlar om livet.

Återkommer till hur Sala beslutat i frågan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Håller med om att det är ett stort steg att kommunerna tar ansvar för barnens hälsa på det här sättet. Men det är ingenting nytt. Ganska många kommuner har arbetat fram en sockerpolicy. På den enhet jag arbetar, i Upplands-bro kommun, har vi haft en väldigt strikt policy de senaste 5-6 åren. Ketchup och sylt till den mat det hör ihop med, men i vettig mängd, är ok. I övrigt är sötade youghurtar och liknande borta. Lussebullar och pepparkakor till Lucia och jordgubbar och glass till midsommar är undantaget eftersom vi kom fram till att det hör till själva firandet. Vi ska ju också värna om traditionsfiranden.
Det intressanta tycker jag har varit hur laddat det här är och har varit för många vuxna (föräldrar, men mest pedagoger). Det har varit många duster då reglerna börjat tunnats ut lite sakta men säkert med jämna mellanrum -"men det är väl klart att de ska få julmust till julbordet!" Varför då? Varför ska vi mata våra barn med flytande socker? Det här är väldigt känsligt för många och stor del av vuxenvärlden tycker att det gått till överdrift. "Det SKA vara kanel och socker på gröten" Men barnen frågar inte efter sockret om vi inte serverar det. Så det rätta tänket finns där, i våran och många andra förskolors policy, men vi har lite att jobba på fortfarande när det gäller vuxenvärldens inställning. Men det är ju en bra början. Själv är jag ju ,som gravt sockerberoende, min förskolas tråkigaste moraltant när det gäller att hålla maten så sockerfri det bara går :-)

Gunilla Sunnros sa...

HELEN - tack för din kommentar! Härligt att ni jobbar på i Upplands-Bro. Men kanel är det väl inget fel på?

Anonym sa...

Nej kanel får de gärna äta. Det är ju en toppengod smaksättare till både youghurt och gröt. Det är socker/kanelblandningen som smyger sig fram mellan varven som vi ska försöka få bort.

Padde sa...

Hej på er!

Satt och kollade på svt's program nu på morgonen då inslaget om socker på eran förskolan kom.
Jag arbetar på ett etablerat behandlingshem i södra sverige inriktat på ätstörningar och reagerade starkt på detta inslag. Visst, jag kan hålla med om att överkonsumtion av socker/sötsaker inte är varken nyttigt, bra för hälsan eller bra för tänderna.

Men jag tycker det är skrämmande att några barn i 4 års åldern sitter och säger att man blir tjock och fet av exempelvis en glass på dagis då någon kamrat fyller år. Detta ett påstående som förskolans husmor själv uttrycker. Vad ger detta för signaler till våra barn?
Något barn svarar klart och tydligt på frågan om socker "-Det är inte bra, men kaffe och te ska man dricka." (....vätskedrivande och minskad hungerskänsla, vilket nyttjas av merparten/alla med en ätstörning. Både tjejer och killar dricker framförallt kaffe i det syftet, merparten tycker inte ens om kaffesmaken).
Kommunpolitikern som sitter med skräck i blicken och berättar om stora sockerskålen som stod framme vid frukost....seriöst, där är det väl ändå personalen som har en koll och ansvar över vad barnen tar till frukost. Har svårt att tro att barn sitter och äter enbart socker till frukost. Skämselproppaganda!

Man kan se i studier att ätstörningstankar kryper ner i åldrarna vilket är väldigt sorgligt, att dessa tankar och funderingar dessutom framhålls i tv på ett positivt sätt och att det från reporterns sida skämtas bort som en självklarhet att socker är farligt och att reportern "fiskar" efter svar som enligt mitt tycke ej är normaliserat förhållningssätt till mat.

Det är i dagens samhälle ett jäkla gissel med anorexia, bulemia och uns. En mycket svår sjukdom som oftast finns kvar hos personen i fråga livet ut.
Jag tycker bara det är tragiskt att barn får lära sig redan på förskolan att äta restriktivt med farhågor om att bli tjock och fet, ev illamående, må dåligt mm.
Det var inte längesedan det var tal om att en ny skyltdocka som såg ut att vara sjukt plågad av en ätstörning lanserades på ett klädvaruhus. Många bäckar små blir till en fors... föräldrar och barn som redan har dessa tankar får bara bekräftelse.

Jag tycker det är bra att man är mån om en bra kost till våra barn! Riktigt bra att man lyfter frågan politiskt, men tycker att ni borde eftersträva en "normalkost" ist för att utesluta vissa produkter som annars är ett naturligt inslag i våran mat.
Vad kommer härnäst? GI metoden? Ska vi utesluta kolhydrater pga att det kan vara en orsak till övervikt??/Padde med en åsikt ;-)