tisdag 4 oktober 2011

Jag klarar mig utan kanelbullar

1999 instiftade Hembakningsrådet "Kanelbullens dag" som infaller idag. Någon som blir förvånad över att Norid Sugar, fd Sockerbolaget står bakom Hembakningsrådet?


Metro skriver idag om hur fikapauser minskar jobbstressen. Men de har blandat ihop det fullständigt.
Experten som de citerar, Arne Lowden på Stressforskningsinstitutet, säger att "Hjärnan inte kan koncentrera sig hur länge som helst. Pausen är bra för att upprätthålla hög kvalitet på arbetsdagen. Det är också tillfälle till samvaro med arbetskamraterna, vi är sociala varelser som behöver träffa varandra."


Arne Lowen gör ovanstående uttalande som expert på området. Gott så. Men sen kliver han ur sin spetskompetens och blandar till det. "Att ta med sig fikabröd kan vara ett sätt att göra arbetskamraterna på gott humör. Det har en trevlig överraskningseffekt som behövs på arbetsplatser där man fokuserar mycket på arbetet". Är det själva positiva överraskningsmomentet som är nyckeln? Metro bygger nämligen hela artikeln på att det är själva fikabrödet. Passande idag så klart, på Kanelbullens dag.


De frontar till och med på första sidan, "Hjärnhjälp. Sockerpaus minskar stressen."
För mig hade effekten varit den direkt motsatta. Socker är definitivt ingen hjälp till min dödliga hjärnsjukdom, tvärt om det som utlöser katastrofläge.

3 kommentarer:

Fortfarande lycklig sa...

Det där se vi så himla ofta: forskare och experter som kliver utanför det område där de har på fötterna och uttalar sig normerande om saker där de inte har mer koll än vem som helst. Det som då sägs blir en ren åsikt och inget annat.

Är man sockerberoende är det ingen lösning på nånting att antingen tvingas sitta och titta på när folk äter bullar eller avstå från gemensam fikastund.

baratradgard sa...

Vi får spara oss till Äggets Dag den 12 oktober! (www.temadagar.se)

Men det är ju såklart en av de väldigt många onödiga anledningarna till att vi äter hela tiden - vi har gjort det till en social mysgrej att sitta och snaska ihop!! Eller dricka alkohol - där behöver vi också "medbrottslingar".

Gunilla Sunnros sa...

FORTFARANDE LYCKLIG - jess, håller med.
BARATRADGARD - så sant.

kram
G