söndag 3 juli 2011

Leif GW Persson och Bitten Jonsson om lågkolhydratkost och sockerberoende


Vi har precis landat efter senaste dygnets sköna båttripp till Sävö, och laddat med båda kvällstidningarna inklusive bilagor.

I Expressens Söndagsbilaga står att läsa om Lisa Hallgren som fått bukt med sitt sockerberoende och tappat 50 kilo. Hon lyser av glädje efter som en positiv effekt av viktminskningen är att hon blev gravid och fick Axel. Våren 2009 gick hon en intensivkurs för sockerberoende personer hos Bitten Jonsson, som också intervjuas i ett uppslag i bilagan. Rubriken på bilagans framsida är "Överviktig? Det är inte ditt fel!" Bitten berättar om hur hjärnans naturliga belöningssystem kan sättas ur spel och hur man till slut tappar kontrollen. Men det finns en väg ut. Det går att bygga om hjärnan, till kopplingar mot andra, sunda njutningar.

I huvudtidningen (Expressen) skriver Leif GW Persson om sina tjugo senaste år. Hur han testat varenda metod, diet, kur som går att uppbringa. Att inget fungerat i längden och hur han gått hungrig när han varit tvungen av avhålla sig sådan mat som han älskar. Men sedan ett halvår tillbaks äter han enligt GI-metoden. Han har slutat äta bröd, potatis, pasta, ris och sötsaker. Istället äter han kött, fågel, fisk och ägg, grönsaker, bär och frukt.

- För första gången på tjugo år har jag lyckats hålla vikten trots att jag blir mätt, äter mat som jag gillar och till och från unnar mig både det ena och det andra, säger Leif GW.

Jag tror att vi bara sett början på mängden berättelser i tidningar och TV-program om hur vanliga människor förändrat sina situationer genom att börja äta det som deras kroppar är gjorda för att äta. Heja Lisa och heja Leif GW!

7 kommentarer:

Magdalena sa...

Läste dessa idag. Det var bra läsning för mig efter ett rejält återfall under 3 dagar, pga semestern och oregelbundenhet med mat i kombination med rastlöshet, avsaknad av yoga,alkohol mm. Saknar ett närverk, någon att ringa, kanske ett forum ett facebookgrupp dit man kan gå när det är kris...

JAS sa...

Han hade kanske fått bra resultat om han endast slutat med sötsakerna.
Jag tror att det är alla sötsaker som människor äter som är den största boven.

Anonym sa...

Magdalena,
forum har du här; http://kolhydrater.ifokus.se/
Lycka till, LCHF rules :)
Eva

Gunilla Sunnros sa...

MAGDALENA - vi faller sju gånger och reser oss upp den åttonde gången. På't igen bara. Bra tips från EVA gällande forum. Du hittar flera på www.oasverige.org eller www.aa.se, bland annat.
JAS - vad är skillnaden?

Allt om viktminskning sa...

grymt haha!

Hillalilla sa...

JAS - Är man kolhydratkänslig så hjälper det inte att bara sluta med sötsaker. Kolhydrater blir glukos i kroppen och ger samma effekt som att äta socker. Jag var godisfri länge, men kompenserade genom enorma mängder bröd och pasta. Det är som att säga till en alkoholist att undvika sprit, men vin och öl går bra.

Magdalena sa...

Tack för era tips!