måndag 30 maj 2011

Reklam för fetmaoperationer i Södermanlands Nyheter


Idag frontar Södermanlands Nyheter (SN) sin framsida med berättelsen om Julia Moback, 31, som för tre månader sedan genomgick en gastric bypass. (länk kommer när tidningen lagt upp den på sin webbsida) Det är en klassisk berättelse om hur Julia bantade sig upp i vikt och att hon fick nog vid 94 kg (154 cm) och BMI 39. Hon tog kontakt med vårdcentralen och fick diagnos: sjukdom fetma. Hon opererades i februari och har tappat 20 kg. Hon pratar om ett nytt liv, med små regelbundna portioner och hon hävdar att sötsuget har försvunnit. "Visst kan hon sakna att få äta rejält när det doftar från grillen. Men efter en gastric bypass finns ingen återvändo. - Livet har verkligen återvänt, säger hon."

Att antalet fetmaoperationer ökar har varit på tapeten tidigare. Jag har skrivit om Linda som rekommenderades operationen trots att hon inte var överviktig, om Emelie, Linda, "Karin" och Daisy som var med i Kalla Fakta och berättade öppet om sina fetmaoperationer, och om att kirurgi angriper symptom och inte grundproblemet.

Landstinget i Sörmland satsar på fler operationer i Nyköping. Här finns pengar att tjäna. Just nu handlar problemet om att man inte kan ta emot alla. Idag opereras redan 150 personer om året och man "tvingas skicka 50-60 patienter utanför länet". Landstingsrådet Thomas af Bjur (FP) ser överviktsoperationer i Nyköping som en framtida intäktskälla. "På sikt ska man kunna ta emot patienter även från andra län."

Magnus Sundbom (googla honom gärna, det finns mängder om artiklar om gastric bypass kopplade till honom) är ansvarig överläkare för överviktskirurgin på Akademiska i Uppsala. Han säger att "Överviktsoperation görs inte för att man är tjock och ful utan för att hjälpa patienten att äta mindre". "De som opereras blir tjockare för varje år. Övervikten i samhället är ett stort problem som vi inte ser någon ände på."

Överläkaren vid överviktskirurgin på Nyköpings lasarett heter Per Lundquist. Han säger "De som anser att det handlar om att plastikkirurgiska ingrepp eller att det bara är frågan om att äta mindre och röra sig mer har ingen aning om vilken typ av sjukdom fetma är."

I SN ger Landstingsreportern Tommy Kägo sin kommentar till artiklarna. Han gör kopplingen mellan barnfetma, skräpmat och minskad fysisk aktivitet. Hans avslutande rad är "Är fetman enbart vårdens ansvar?"

Frågan är för mig självklar. Ska man behandla symptom eller ska man behandla orsaken till symptom? Fetma är ett symptom på att något inte står rätt till. Det där som inte står rätt till försvinner inte automatiskt genom att leda tunntarmen förbi magsäcken. Det beskrev Emelie och Linda och Karin medryckande ärligt i Kalla Fakta tidigare i år. De är inte ensamma.

2 kommentarer:

Bertil LInd sa...

I Region Skåne ska man nu utbilda fler kirurger för att kunna göra ännu fler GB-operationer, 20 extra miljoner har man också beslutat om för att kunna få ner köerna.
Dock säger man också att fler operationer inte löser problemen på sikt. Så kanske det finns ett ljus längst bort i tunneln även om det är väldigt mörkt här nu.

Gunilla Sunnros sa...

BERTIL - tack för din kommentar. Jag tror att det här är ett område där vi kommer att se väldigt mycket hända de kommande åren.