tisdag 31 maj 2011

Bröddebatt i TV4

Br%C3%B6d%20-%20r%C3%A4tt%20eller%20fel?

I Nyhetsmorgon idag debatterade Ingemar Gröön från Brödinstitutet och Ola Lauritzson GI-expert om bröd.

Det var intressant att höra Ingemar säga att:
- bröd är ett nyttigt livsmedel
- svenska konsumenter vet att bröd är nyttigt
- man blir inte tjock av bröd
- bara för att det är nyttigt går det ju inte att äta hur mycket som helst
- att äta fullkornsbröd gör att man är mätt längre, bröd hjälper till att gå ner i vikt
- man behöver inte bry sig om tarmarna, de tar hand om brödet
- man ska inte titta för mycket på innehållsdeklarationen, lite socker hit och dit är ingen fara. Svenskar har gillat sött bröd i hundra år
- det blir en kompromiss som vi får göra när vi vill ha bröd
- när det dessutom finns fullkorn i brödet gör det inget om det är lite extra socker tillsatt
- när vi lagar mat hemma gör vi ju mat för att den ska vara så god som möjligt
om den bara är nyttig blir det inte kul längre

Ola å sin sida var den som gav bäst intryck och som lutade sig mer mot fakta:
- det stora problemet är inte att vi äter för lite bröd, vi äter för mycket bröd
- vi äter fel sorts bröd
- det finns ämnen i bröd som stressar kroppen när den bryter ner ämnena
- är man yngre och vältränar klarar man av mer snabb energi, men för de flesta för oss ser vardagen inte ut så.
- förutom Brödinstitutets rekommendationer om brödintag äts det ju mängder av potatis, pasta, ris etc
- bröd bryts ner snabbt i kroppen gör om det till socker, vilket ger insulinpåslag
- vissa brödsorter verkar vara nyttigare än de egentligen är
- mörkt bröd inte automatiskt bättre, kan vara mörkt pga socker och sirap
- gällande tarnarna så har kolhydrater en inflamatorisk effekt i kroppen, det är inte alls bra
- vi behöver gå ifrån att äta mycket raffinerade processade produkter
- det finns osötade varianter som är bättre.
- man lägger i extra socker och sirap för att vi ska äta mer. inte pga fullkornet
- det är den stora lögnen i detta som jag motsätter mig, att fylla med socker för att vi ska äta mer är fel

Programledarna pratar också en del om sötsug och panelen kommer diplomatiskt överens om att äta med sunt förnuft.

Som en epilog pratar programledarna Kristin och Anders med barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom. Hon oroar sig för barnfetma. Anders säger att hans filosofi är att bara barnen rör på sig och idrottar, så går det bra att äta vad som helst. Kristin reflekterar över att socker leder till sug istället för hunger, och det är ju inte bra. Psykologen Jenny pratar om att socker skapar ett beroende, men helt onödigt säger hon att det inte är samma typ av beroende som droger. Antagligen okunskap.

Det sista som sägs i ämnet är att man lägger grunden för sitt sockerberoende redan som barn.

Min sista reflektion är att Anders inställning om att allt är ok så länge barnen rör på sig antagligen är väldigt vanlig. Men det går stick i stäv med kunskapen om att allt våra hjärnor utsätts för mellan 0-20 års ålder som uppfattas som beroendeframkallande substanser/processer, riskerar permanent skada vår biokemi och sätta vårt belöningscentrum ur spel. DET är anledningen till att det inte räcker att röra på sig. Hjärnan får ju ända smaka på drogen och riskerar utveckla beroendesjukdomen, som är en sjukdom med flera utlopp.

2 kommentarer:

Slottets lilla värld sa...

Fantastiskt bra inlägg!! Sprider det vidare via min facebook!

Gunilla Sahlin sa...

härligt=)