lördag 28 maj 2011

Barnmat på burk - en tidig grund till sockerberoende?


Läser i DN idag om ett test mellan tio olika 8-månadersrätter på burk av märkena Semper, Nestlé och Hipp. (Du kan ladda ner tidningen som PDF från den här sidan. Välj A-delen och ladda ner, på sidan 22 finns undersökningen).

Andelen procent kolhydrater ber burk varierar från 45-55%. Barnens hjärnor uppfattar alltså hälften av portionen som socker. Andelen fett varierar från 24-37%. Det går att hitta spår av transfetter i 7 av 10 burkar.

Barndietisten Sara Ask har utvärderat resultatet. DN skriver att hon konstaterar att rätterna knappast är några energi- och näringsbomber. Att om en bebis skulle livnära sig på färdig barnmat skulle den behöva äta 5-6 burkar om dagen. "Därför måste man komplettera med smörgåsar, frukt och gröt." enligt Sara. Dessutom bör man kompensera färdigmatens usla näringsinnehåll "med några skedar fruktpuré för att få i sig tillräckligt med C-vitamin".
Inte nog med att den färdiga barnmaten är kolhydratbomber som bebisens hjärna så tidigt ska vänja sig vid, "proffsråden" för att kompensera dess usla näringsinnehåll är att fylla på med ännu mer kolhydrater. Smörgåsar, fruktpuré och gröt. Hur kommer det sig att en tredjedel av Sveriges befolkning har markörer för beroendesjukdomen? Är det kassa gener? Är det en social effekt av att ha blivit exponerad av kolhydrater redan som bebis och under hela uppväxten? Vår hjärna är inte färdig förrän vid 20 års ålder. All exponering för droger innan dess riskerar skada hjärnan permanent.

Kan det vara så att Semper, Nestlé och Hipp systematiskt bidrar till sockerberoende, barnfetma och diabetes typ 2?
(Typ 2 hette åldersdiabetes förr, eftersom det var vuxna/äldre som ätit dåligt hela sina liv som drabbades. Idag drabbas barn av diabetes 2 pga en vidrig kosthållning)

11 kommentarer:

Henrik sa...

Vilken Rysare!Kolhydrat kan också orsaka fetlever hos barn.se Toxiska Epistlar

Henrik Bugge

helenesskolsida sa...

Usch, sånt här är läskigt att läsa! Tur att vår dotter aldrig smakat en barnmatsburk och att sonen endast åt några få om vi var ute på vift. Barn kan äta vår mat som vi äter, det är inte ett dugg jobbigare att fixa barnets mat vid sidan av!

Johanna sa...

Fy vad fruktansvärt att läsa.. I så fall kan vår äldsta, 4 år, vara ett klockrent resultat av detta (i kombination med en sockerberoende mamma som inte visste bättre än att servera macka på macka fram tills för några månader sedan)..

Hoppas bara att det går att läka hennes arma lilla hjärna något innan skadorna blivit permanenta. Hon är iaf djupt sockerberoende nu och vi får höra varje dag om vad hon är sugen på, längtar efter och saknar; tårta, glass, godis, chokladägg, bullar, kinderägg, polarbröd, fiskpinnar (paneringen), etc etc. Och då har hon absolut inte fått stor tillgång till allt detta tidigare förutom just mackorna, men ändå utvecklat en sådan passion för sötsaker:((

Hana_Caena sa...

fy vad tråkigt det är att läsa sånt där.
Jag har iaf en vision av att någon ggn få barn, och då blir det att göra egen! dessa problem jag haft är jag inte så sugen på att ge till mitt barn!

Gunilla Sunnros sa...

HENRIK - tack för tipset!
HELENE - härligt att höra, verkligen. JOHANNA - du har alla möjligheter att reparera. Hon har många goda år framför sig om hon får rätt förutsättningar. Håller tummarna.
HANA_CAENA - härligt =)
kram till er alla.

kamal sa...

herregud,
bebisar SKA få i sig kolhydrateter. bebisars hjärnor behöver glukos för att fungera och utvecklas och deras kroppar behöver glukos som bränsle. mackor (med smör) är ju en alldeles utmärkt energikälla för de små. bebisar och småbarn växer ju så de knakar de behöver energin.
snälla tänk till lite ni kan inte rakt av jämföra era vuxna problem med bebisar och småbarn.
att trycka i dem läsk och godis är en helt annan sak, det mår ingen bra av.

Gunilla Sunnros sa...

KAMAL - tack för ditt inlägg. Hjärnan består av 75% animaliskt fett, vilket inte alltid blir tydligt i diskussionen kring kolhydraternas måste. Att våra kroppar kan spjälka både fett och protein till glukos är inte heller alltid kommuniceras i debatten.

kamal sa...

bröstmjölk består till stor del av kolhydrater, ska man undvika amning för att inte göra sina bebisar sockerberoende?

nej kolhydrater är inte ett måste men att du kan inte vara allvarlig om du menar att man ska försätta bebisar i ketos.

en liten sidonotis, transfettet som nämns i barnmatsburkarna är naturligt förekommande, samma transfett man hittar i smör och mjölk och inget att oroa sig för.

Gunilla Sunnros sa...

KAMAL - tack för din kommentar. Nej, det tycker jag inte.
TAck för sidonotisen om transfettet.

Vilhelmida sa...

Som 2 barnsmamma har jag nog ganska många tankar ang ditt inlägg, men vi kan ta det nästa gång vi ses! Kram

Gunilla Sunnros sa...

VILHELMIDA - hoppas det blir snart! (inte framförallt för att prata om ovanstående=) kram