söndag 15 maj 2011

Arne Hegerfors - "Jag drack coca-cola till allt!"Igår berättade Aftonbladet om att Arne Hegerfors kropp kollapsade. (Plus-artikel, du måste ha Plus för att kunna läsa) Han levde på bullar och läsk en dag vaknade han upp efter att ha legat avsvimmad utanför hissen. Han säger att kroppen sa stopp och att han radikalt ändrade sina vanor. HAn har bytt skräpmat, wienerbröd, godis och läsk till bland annat grönsaker, lax och avocado. Han har börjat motionera. Ett nytt liv, enligt Arne själv.
Utan att ha djupare insyn i hans livsstil och beteende verkar det vara en tydlig sockerfälla som Arne fastnade i. Han har tagit sig ur med hjälp av en förändrad livsstil. Beroende eller inte, att fler kända profiler och okända människor får utrymme i media och berättar om sockerchocker och följdeffekter, desto bättre är det.
SVT visade i fredags ett inslag om mat och produktmärkning i butiker. (Scrolla fram till 15.20 minuter in i programmet). Att endast 1 av 5 produkter som kontrolleras får godkänt. Att märka godis med "rikt på fibrer" och andra tricks för att få (framför allt barn) konsumenter att handla just deras produkter. Det är även här väldigt bra att debatten kommer upp, och att Sverige fortsätter att utvecklas i frågan. Vi konsumenter har rätt att veta vad vi köper och att sk "kvalitetsmärkningar" är att lita på.

För övrigt har jag en bra men intensiv helg. Igår blev pappa Dane svensk mästare i veteran-traktorplöjning och det är andra gången på tre år han tar den titeln. Grattis pappa!

2 kommentarer:

Hana_Caena sa...

Kul att detta kommer upp med vad som "är godkänt".. men det dom säger också är att produkter anmäler sig själva för att bli godkända. Hur fungerar det?!

Grattis till din Pappa!

Gunilla Sunnros sa...

HANA_CAENA - tack för ditt inlägg. Ja, det är märkligt. Det verkar som att de håller på att se över de reglerna också. Det verkar vara så att man kan anmäla sig själva, men att Livsmedelsverket i alla fall gör stickkontroller och granskningar. Har man då redan innen på eget initiativ blivit godkänd, slipper man. Men det är ett märkligt system om det är så. Tack - så stolt över pappa!