onsdag 27 april 2011

Renytterfilé och ledarspalten i Dagens Nyheter


Gårdagens middagsupplevelse på Liten Krog var suverän. Vi åt västerbottenostpaj med tillbehör utan pajdeg, renytterfilé med smörslungad sparris, grönsaker och en gudomlig gräddsås och avslutade med en ostbricka innehållandes lokala jämtländska ostar. Fantastiskt gott.

I dagens DN skriver man på ledarplats om den igår presenterade Missbruksutredningen. Utredaren vill ändra i vem som äger ansvaret, flytta från kommun till landsting. "Det är ett sätt att professionalisera behandlingen. Människor med beroendesjukdomar har rätt till vård som ges enligt vetenskap och beprövad erfarenhet - inte utifrån enskilda socialsekreterares icke-evidensbaserade älsklingsidéer" skriver DN. Men det ändrade huvudmannaskapet har också fallgropar enligt tidningen, läs mer i artikeln här. Utredaren vill att primärvården mer aktivt ska leta efter missbrukare än vad som sker idag. Ledarskribenten på Dagens Nyheter liknar det vid "mer en polisstat än en välfärdsstat". Slutknorren blir att tidningen anser - om personen inte bett om hjälp, inte vill ha hjälp, inte ser något behov av hjälp, ska denne lämnas i fred.
Bara det att DN skriver om "beroendesjukdomar" (fler och fler anser att sjukdomen är en, utloppen flera, men det är sekundärt i sammanhanget) och att ledaren skriver "när ett missbruk av låt säga heroin eller alkohol gått över i ett beroende måste man, om inte förr, tala om sjukdom", är ett viktigt fall framåt. Gällande hur primärvården ska hantera missbrukare, har vi en bit kvar. Det blir intressant att följa remissförfarandet av utredningen.
Läs utredningen här.

Idag ska vi åka skidor, snart dags att gå till uthyrningsbutiken och prova ut skidor, pjäxor och stavar.

Inga kommentarer: