tisdag 12 april 2011

Konsten att sälja lösnummer


Igår skrev Aftonbladet om kolesterol och blodfetter. "Om alla i landet åt enligt LCHF, skulle hjärtinfarkterna skjuta i höjden" säger Mai-Lis Hellenius. Man hänvisar till två obenämnda studier från USA, som jag som läsare alltså inte själv kan leta upp och inhämta information från.Det skrivs också om LDL, det "onda" kolesterolet, som i för höga doser är starka riskfaktorer för hjärtinfarkt. Kostdoktorn har en mycket bra informationssida om kolesterol och HDL/LDL, där även jag som lekman kan förstå att verkligheten inte riktigt är så svart och vit som kvällspressen och delar av läkarkåren vill beskriva det som. Det finns subgrupper även inom LDL-värdet, allt LDL är inte av ondo. Ett starkt tips är att läsa mer om det här.

Vad ska vi och vad ska vi inte äta. Vad mår vi bra och vad mår vi sämre av. Vad är bra för kropp och kärl och vad är dåligt. Dessa frågors svar från olika läger är big business för alla som säljer något som kan förmedla den senaste undersökningen, dieten, trenden, forskningsrapporten, larmet och så vidare. Enda dagen är det fruktmetoden, andra dagen är det fettmetoden. Tredje dagen är fett farligt och fjärde dagen är det buljonger som rekommenderas. Hur i hela världen ska en vanlig människa tänka för att äta rätt? Eller i alla fall, inte äta skadligt?

Jag tror att svaret är mycket enkelt. Det räcker med att titta i backspegeln och fundera på hur människan ätit i alla tider. Hela vägen tillbaks till så långt vi vet. Kött och fisk, rötter. Bär och vildhonung under vissa perioder på året och beroende på vart i världen man befann sig. Alltså fett, protein och cellulosa. Minimalt med kolhydrater. I boken Matrevolutionen beskrivs hur människans levnadsperiod från ursprunget kan jämföras med ett år. Med det perspektivet förstår jag att till och med jordbrukssamhället kom in sent i bilden. Våra kroppar var fram till spannmålets framfart inte vana vid den mängden kolhydrater och stärkelse som vi helt plötsligt fick i oss. Och nu för tiden är ju spannmål och alla dess produkter det mest naturliga i världen. Det är till och med något som vi lär oss som barn att vi måste ha i oss. Fibrer är nyttigt. Men behöver vi fibrer om vi inte äter kolhydrater? Nej, säger Matrevolutionen.
Om jordbrukssamhället kom sent på "året" av mänsklig utveckling kom fettskräcken och explosionen av industriell mat, tillsatser, transfetter och konserveringsmedel minuterna innan tolvslaget. Det som för oss är lång tid, 20-30 år, är ingenting i ett evolutionsperspektiv.

Mjölkprodukter, grädde, ost och nötter. Inget av dessa var vanlig kost i människans ursprung. De flesta lågkolhydratspersoner är försiktiga med de produkterna, dvs, tänker igenom mängderna i förhållande till annat man äter. För mig med beroendehjärna måste jag tänka in min sjukdom och en del mjölkprodukter innehåller förvånansvärt mycket mjölksocker.

Svaret på frågan vad som är bra mat är för mig enkelt - hur har det sett ut i årtusenden. Vad mår jag själv bäst av att äta. Svaret är artegen kost och artegen kost = lågkolhydratkost.

PS. Att Aftonbladet lägger artikeln på nätet i PLUS-facket (alltså att du måste betala för att läsa den) visar bara på vilken business dessa frågor är för bland annat kvällstidningarna.