fredag 11 mars 2011

Tack Emelie, Linda, "Karin" och Daisy

Tack för att ni vågade berätta om era erfarenheter om gastric bypass i gårdagens säsongspremiär av Kalla FaktaTV4. Om du inte sett programmet, gå in och gör det på TV4 Play.
Först och främst blir jag arg när jag hör och ser Ingemar Näslund, överläkare på Universitetssjukhuset i Örebro. Hans mer eller mindre arroganta uppsyn och inställning till hela processen och människorna gällande ingreppet är häpnadsväckande tycker jag. Han anser att ingreppet en "ett hårdhänt beteendekirurgi" som "tvingar patienten att ändra livsstil". "Karin" som väljer att vara anonym berättar istället hur hon bara ersatt ett beroende med ett annat, nämligen mat med alkohol. Hon får ju bara äta minimala portioner och dövar sitt beroende med alkohol istället. Jag gjorde ett inlägg om hur kirurgi angriper symptom och inte grundproblemet för några veckor sedan, läs det här. Ingemar hävdar också bestämt att kirurgi är det enda som fungerar, och hänvisar till "SOS-studien", en svensk studie som används världen över som argument för kirurgi. Det gör även studiens upphovsman Lars Sjöström som är professor på Sahlgrenska i Göterborg. I studien har man har mätt framgången i ett antal operationer och fysiskt är det en stor framgång. De opererade tappar vikt, massor och snabbt. Men studien tittar inte alls på hur människorna mår efteråt. Studien visar att 80% har normalt blodsocker efter ingreppet och att "ingen annan behandling har visat på samma resultat". Men då har man inte tagit med studier som visar hur lågkolhydratkost påverkar människor. Det går med fördel att läsa om detta i Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt.
Daisy som ska göra sin andra operation berättar om hur hon upplever kaneldoft och man kan ana att hon kommer att sakna sötsaker, tydligt. Samtidigt höjer hon möjligheten till operation som en "andlig känsla".
"Karin" beskriver något helt annat. "Huvudet hängde inte med". Innan kunde hon tröstäta, men nu har hon bytt till alkohol. Beroendecentrum i Örebro har precis fått upp ögonen för sambandet. Varför visar så många som genomgått gastric by pass beroendeproblematik? Finns det ett samband? Det är jag övertygad om. En sjukdom, flera utlopp. För "Karins" del gick det så långt så hon försökte ta sitt liv.
Linda önskar varje dag att hon aldrig genomgått operationen. Hon trivdes bättre med sig själv som 160 kg tung än idag närmare 60 kg smalare. "Jag är ett skal, jag har inget liv". Hon är övertygad om att något är fel på henne, men sjukvården hänvisar till psykiska problem. Man har behandlat symptomen men inte grundorsaken. Hur långt ska det få gå?
Ingemar Näslund spår att vi om några år har 100 000- 150 000 personer som genomgått gastric by pass. "Då lever de ju till skillnad om de inte blivit opererade".
Jag får en kall rysning av hans sista ord. Det finns ju en annan väg! Lågkolhydratkost tätt sammankopplat med ett aktivt tillfrisknande från beroendesjukdomen som jag är övertygad om att de flesta av dessa människor lider av.
Martin Ingvar, hjärnforskaren, får avsluta programmet i studion. Positivt överraskad pekar han på att "den oderna kosten är lömsk på det sättet vi sänker mängden fett (...) äter mat som inte gör oss mätta, vi äter för mycket och blir hungriga att äta mer." Han säger också att "vår kost har förändrats". Har kan läst Matrevolutionen tro?

Inga kommentarer: