onsdag 9 februari 2011

En sjukdom - flera utlopp

Det tåls att upprepas. Beroendesjukdomen är en. Den är ett fysiskt tillstånd som påverkar den sjuka personen fysiskt och som ger psykiska effekter. En somatopsykisk sjukdom. Vi hör oftare begreppet psykosomatiskt - alltså en psykisk belastning som till slut får fysiska konsekvenser. Och flera av oss har trott, och kanske till och med fått diagnoser, som menar att våra "problem" har att göra med psykisk instabilitet av olika slag. Om vi bara börjar må bättre, så kommer det där med maten, alkoholen, spelet, eller vilket utlopp vi nu har, att ordna sig på köpet. Inget kunde vara mer fel. Det absolut viktigaste för ditt tillfrisknande är kunskapen om din sjukdom. Om du inte har identifierat fienden - hur ska du kunna lägga en strategi som är framgångsrik? Om du inte vet hur din kropp rent biokemiskt fungerar - hur ska du kunna använda rätt verktyg? Det är som att försöka hamra med en såg, eller såga med en skiftnyckel. Omöjligt eller i alla fall riktigt, riktigt svårt och energikrävande, och det blir inte särskilt snyggt.
Beroendesjukdomen är en. Utloppen varierar, och många av oss har fler än ett. Det gäller att börja med det viktigaste, det mest dominerande eller mest destruktiva. (Oftast hänger allt ihop och du kan enkelt peka på vad som är värst.) Tillfrisknandet sker i flera faser, men den första handlar om ren och skär avgiftning. Den är väldigt tuff och du behöver stöd och support för att klara den. Din verktygslåda behöver vara aktiv och kontakter med andra som gått före är avgörande anser jag. När du väl fått ut giftet ur kroppen, vilket det än är, kan du börja jobba på ditt långsiktiga tillfrisknande.
Utloppen kan delas in i substansberoende och processberoende. Substansberoende kan vara alkohol, droger, tabletter, socker, mat, osv. Processberoende kan vara shopping, spel av olika slag, sex och relationer, jobb, osv.
För min del är socker - eller allt som min hjärna uppfattar som sött - mitt primärutlopp. Arbete är mitt sekundärutlopp, som jag sakta men säkert börjar adressera. En viktig princip är att alltid ta det viktigaste först, och att ta det lugnt. Jag har ett liv som ska levas, och allt händer inte över en natt. En dag i taget.

2 kommentarer:

Nelliesmamma sa...

Hejsan. Nu har du varit igång igen... och skrivit så bra att jag var tvungen att sno.

Jag vågar inte "bara" länka så jag har BÅDE länkat och kopierat texten till min blogg...

Tack för att jag får!!

Igår fick jag oväntat besök. Jag sa till honom "plats i korgen"

Gunilla Sunnros sa...

NELLIES MAMMA - tack för din kommentar! Det är bara att sno =) Bra där, korgen är rätt plats. Lycka till idag. Kramar G